Dieta asiatica: echilibru si moderatie

Fiecare cultura are propriile traditii si obiceiuri, propriile valori materiale si spirituale. Atunci cand ne gandim la cultura asiatica de cele mai multe ori ne imaginam arte martiale, samurai, gheise, sushi, orez, lampioane, agitatie, culoare, diversitate si mult respect pentru traditie.

Stim deja ca sunt extrem de puternici la nivel mondial, au o traditie care reuseste sa se mentina si dupa mii de ani, sunt numerosi si inteligenti. Ceea ce poate nu stiati este ca sunt si destul de sanatosi, daca ar fi sa ii comparam la scara larga cu americanii sau chiar cu europenii.

 

 

Tocmai din acest motiv numerosi doctori de specialitate au inceput sa isi puna diferite semne de intrebare. De ce incidenta diferitelor forme de cancer sau a bolilor cardiovasculare este scazuta in aceasta zona?! De ce aici rata obezitatii este extrem de mica si de ce oamenii traiesc mai mult (rata longevitatii este ridicata)?!

Personal, nu cred ca putem defini un tipar perfect dupa care sa ne putem trai viata astfel incat sa fim sanatosi, fericiti si sa ajungem “pana la adanci batraneti”. Putem insa sa tinem cont de diferite principii, sa ne informam tot timpul si sa incercam sa fim atenti la tot ceea ce facem si gandim.

De cele mai multe ori chiar daca stim ca facem un lucru gresit pentru noi este foarte greu sa ne “debarasam” de el. Trebuie insa sa incercam sa ne adaptam si sa invatam sa alegem ce e mai bun pentru noi.

Analizand principiile alimentare asiatice observam ca se pot defini 2 reguli importante, de la care acestia nu se abat, mai exact: mananca echilibrat si moderat!

Simplu si eficient, insa destul de greu de implementat intr-un stil de viata alert si haotic. De multe ori sarim peste mesele principale ale zilei, mancam “pe fuga” si alegem sa consumam cele mai nesanatoase alimente (fast-food, semi-preparate).

Daca totusi vreti sa incercati sa schimbati ceva la modul in care va hraniti, puteti opta cu incredere pentru principiile alimentare asiatice, principii care s-au transformat de-a lungul timpului in dieta cu acelasi nume.

Dieta asiatica este sanatoasa, nu presupune infometare, insa nici nu promite o slabire spectaculoasa, “peste noapte”.

 

 

Inca de la inceput trebuie sa invatam sa ne facem timp pentru noi si pentru ceea ce mancam, trebuie sa incercam sa gandim pozitiv, sa fim rabdatori si sa nu renuntam la cel mai mic obstacol.

Trebuie sa stim ca atunci cand urmam aceasta dieta nu conteaza numarul de calorii pe care le consumam. Cu toate acestea atunci cand o respectam vom consuma mai putine calorii pentru ca alimentele permise sunt sarace in grasimi, chiar daca avem voie sa mancam si dulciuri consumandu-le cu moderatie nu vom acumula kilograme in plus. Sunt persoane care au reusit sa slabeasca pana la 5 kilograme in doar 2 saptamani, depinde de fiecare, de cat de bine se adapteaza la noile principii alimentare.

Alimentele permise in perioada acestui regim alimentar sunt sanatoase si aduc numeroase beneficii organismului. Acestea trebuie sa fie consumate pe tot parcursul zilei, in cantitati mici, trebuie sa fie mancate pe-ndelete si trebuie variate.

Nu aveti nici un motiv de ingrijorare deoarece veti gasi cu usurinta aceste alimente, nu trebuie sa strabateti “mari si tari”.

Lista alimentelor recomandate in cadrul acestei diete: orez (recomandat este cel fiert, puteti sa il combinati cu legume fierte), produse din soia (de tipul: lactate, branzeturi), peste (facut la gratar, cuptor sau pe aburi), fructe de mare, legume si fructe proaspete, cereale integrale, carne de pasare, carne rosie (insa in cantitati reduse), oua, produse lactate (iaurt si branza de vaci degresata), naut, cartofi, tofu, nuci si alune, alge, condimente si arome, uleiuri vegetale, ceai verde (recomandat: o ceasca pe zi), apa plata (circa 2 litri pe zi).

Informatii:

Orezul: un consum regulat de orez reduce riscul aparitiei diverselor forme de cancer (sani, colon, prostata), ajuta la prevenirea senzatiei de foame (nu vom mai fi tentati sa mancam in exces).
Soia: consumul regulat contribuie la reducerea colesterolului si a aparitiei aterosclerozei.
Ceaiul verde: ajuta la eliminarea toxinelor din organism si in acelasi timp hidrateaza, stimuleaza sistemul nervos si imbunatateste densitatea osoasa.

 


Reguli importante

Nu conteaza numarul caloriilor consumate!

Este foarte importanta provenienta si calitatea caloriilor pe care le mancam zilnic. Daca consumam calorii care provin din surse naturale acestea ne vor facilita procesul digestiv, ne vor potoli foamea si ne vor oferi mai multa energie. Din acest motiv un chinez va fi mai slab decat un american, chiar daca consuma mai multe calorii si este mai sedentar.

Consuma legumele gatite, nu proaspete!

Chiar daca cu totii stim ca atunci cand gatim legumele pierdem o parte din nutrienti (circa 10%), aceasta dieta recomanda consumul legumelor gatite. Explicatia este una destul de simpla: atunci cand consumam alimente reci organismul nostru trebuie sa le incalzeasca prima data si abia apoi sa le digere, fapt ce incetineste procesul metabolic si astfel se pierde energie.

Consuma cu moderatie fructele!

Chiar daca acestea aduc numeroase beneficii organismului trebuie consumate in cantitati mici, deoarece nu sunt la fel de “valoroase” ca si legumele.

Consuma cat mai multe cereale, insa diversifica-le!

Puteti consuma oricat de multe cereale doriti, in mod frecvent, orez alb, orez integral, ovaz, hrisca, quinoa, taitei, etc. In contradictie cu alte regimuri alimentare care recomanda consumul orezului integral, aceasta dieta recomanda consumul orezului alb deoarece organismului ii va lua mai putin timp sa digere orezul decorticat si astfel metabolismul nu va fi incetinit.

Consuma cu regularitate carne!

Aveti voie sa mancati putin din fiecare tip de carne (peste, vita, pui, porc, oaie), se recomanda sa mancati de 2 ori pe saptamana circa 100 grame de carne. De asemenea puteti consuma cu incredere si oua.

Limiteaza consumul lactatelor!

Conform medicinei traditionale chinezesti, atunci cand ajung in organism, lactatele se transforma intr-o substanta vascoasa care faciliteaza ingrasarea si diferite afectiuni (mucus, probleme respiratorii, infectia sinusurilor, vedere incetosata, tumori). Din acest motiv trebuie sa consumam cu moderatie lactate atunci cand suntem adulti si sa incercam sa ne “procuram” necesarul de calciu din alimentele cu frunze verzi.

Optati cu incredere pentru o hidratare corecta!

In fiecare zi este important sa ne hidratam corpul, insa trebuie sa alegem lichide bune, cum ar fi apa si ceaiul verde. Trebuie sa invatati sa consumati ocazional anumite bauturi (cum ar fi cafeaua) si sa renuntati la bauturile care nu aduc organismului nici un fel de nutrienti (cum ar fi bauturile carbogazoase).

Trebuie sa avem foarte mare grija si la cantitatea si felul in care mancam din aceste alimente permise, unele pot fi consumate in fiecare zi, pe cand altele doar saptamanal, lunar sau ocazional.

Avem voie sa consumam (puteti vizualiza piramida alimentatiei asiatice):

 

 

Zilnic: fructe si legume proaspete, produse fainoase si cereale (orez, mei, porumb, taitei), seminte si alune, uleiuri vegetale, ceai verde si optional fructe de mare si peste.
Saptamanal: carne de pasare, oua si dulciuri.
Lunar: carne (rosie).
Raportul zilnic recomandat de nutrienti: 25% legume, 20% cereale, 15% radacinoase, 10% nuci si seminte, 10% proteine animale, 5% fructe, 5% lactate, 5% uleiuri, 3% bauturi, 2% zahar.

Varianta de meniu predefinit pentru o zi (orientativ)

Mic dejun: 200 grame de cirese coapte, o mana de orez fiert si o cana cu ceai verde.
Pranz: peste oceanic (fiert, gratar), legume sau fructe de mare, scoici asezonate cu diverse sosuri, fara sare sau ulei. Puteti consuma si peste marinat, crud, cu ceai negru sau verde.
Cina: sushi sau orez salbatic cu creveti, ceai negru sau verde.

Trebuie sa aveti mare grija la alimentele pe care nu aveti voie sa le consumati, cum ar fi: produsele procesate de tip fast-food, prajelile, mezelurile (hamburgerii, shaorma, pizza, cartofi prajiti).

Respectand cateva principii alimentare sanatoase vom observa ca greutatea noastra nu va fluctua, vom avea o conditie fizica de invidiat, vom fi mai fericiti si vom trai mai mult timp. Pe langa alimentatie trebuie sa avem grija si la miscare (cat mai multe sporturi care ne fac placere), stres, repaus (incercati sa va odihniti suficient) si gandire (tot timpul trebuie sa fie pozitiva).