Dieta cu bulgur ne invata sa fim sanatosi si cu o silueta de invidiat!

Sunt multe alimente care ne ajuta atunci cand ne dorim sa scapam de kilogramele pe care le-am depus in timpul sarbatorilor de iarna (si nu numai). Bulgurul este unul dintre acestea, iar Dieta cu bulgur a castigat tot mai multa apreciere in ultimii ani. Noi, romanii, nu suntem obisnuiti sa consumam bulgur pentru ca nu este ceva traditional. Putem insa sa invatam sa-l includem treptat in alimentatie, pentru ca este foarte sanatos, gustos si ne ajuta sa slabim.

Dieta cu bulgur

Ce este bulgurul?

Este un amestec din diferite tipuri de boabe de grau (care sunt macinate mare). Se gateste si seamana cu orezul sau cuscusul. Poate fi consumat individual, ca si masa de sine statatoare sau in diferite preparate.

Probabil il stiti din celebra salata arabeasca tabbouleh (cea cu patrunjel, rosii, ceapa). In bucataria orientala bulgurul este folosit in mult mai multe preparate, inlocuind cu succes orezul.

Asa ca il puteti folosi pentru ardei umpluti, sarmale, in pilafuri, supe si orice alta mancare (chiar si tacos, burgeri – inlocuitor perfect pentru carne) care ar putea fi facuta cu orez sau cuscus. Spre deosebire de orez, bulgurul nu ingrasa, iar ca si gust sau consistenta seamana foarte mult.

In ceea ce priveste beneficiile oferite organismului nostru, acestea sunt foarte multe. Aport de proteine, fibre si vitamine ridicat, indice glicemic scazut. V-am starnit curiozitatea, nu-i asa?!
Beneficiile Dietei cu bulgur

Stiti cat de importante sunt fibrele insolubile, pentru ca acestea ajuta alimentele sa treaca prin tractul digestiv. Bulgurul contine din totalul de fibre 90% insolubile, ajutandu-ne foarte mult. Nu vom depune calorii, iar intestinele vor fi “scutite” de toxinele acumulate (vom spune “Adio” balonarii sau constipatiei).

Grupul de vitamine B este foarte important (acidul folic – vitamina B9, vitamina B6). Acestea activeaza enzime cu roluri vitale, cum ar fi metabolizarea alimentelor consumate in energie.

Bogat in fier, bulgurul ne ajuta sa ne mentinem sanatatea. Fierul ajuta la transportul oxigenului in sange, iar alaturi de proteine si enzime formeaza colagenul care sustine muschii, pielea, sistemul imunitar. Avem putine alimente cu un aport de fier ridicat, din acest motiv bulgurul nu trebuie omis.

Dieta cu bulgur 1

Creierul si sistemul nervos functioneaza mai bine atunci cand are suficient magneziu la dispozitie. Asa cum v-ati dat deja seama, bulgurul ofera o cantitate suficienta de acest mineral.

Carbohidratii ne ofera energie, iar bulgurul are din plin carbohidrati buni. Ceea ce este recomandat in timpul dietelor, pentru ca reusim sa avem energia necesara pentru a ne desfasura activitatile zilnice. In plus, senzatia de satietate va fi pentru o perioada lunga de timp. Sa nu uitam ca nici poftele de dulce sau de mancare nu vor mai fi asa de mari, pentru ca nivelul zaharului din sange va fi tinut sub control.

Cele cateva grasimi pe care le gasim in bulgur sunt sanatoase, asa ca nivelul colesterolului nu va fi influentat.

Carentele de vitamine si minerale sunt tinute si ele sub control, tot gratie aportului ridicat de nutrienti oferit ce acest aliment “minune”.
Cum si cat timp trebuie urmata Dieta cu bulgur?

Puteti sa urmati oricat timp doriti Dieta cu bulgur (2-3 saptamani). Nu este o perioada fixa, pentru ca dieta in sine presupune doar consumul unei cantitati crescute de bulgur si renuntarea la obiceiurile alimentare nesanatoase.

Sa nu va mire faptul ca puteti slabi un numar mare de kilograme fara sa va infometati, doar consumand acest aliment sanatos.

Este foarte simplu de preparat. Trebuie sa il lasam la inmuiat in apa (supa, suc de rosii) minim 90 de minute, apoi il putem consuma asa cum este. Sau il punem la fiert in apa care clocoteste si il tinem in jur de 10 minute.

Exista mai multe variante de bulgur: prefiert sau nefiert. Cititi instructiunile de preparare, in functie de tipul pe care il alegeti.