Dieta cu nuci: slabeste sanatos!

Fructele oleaginoase ofera organismului uman numeroase proteine, grasimi esentiale si fibre, tocmai din acest motiv au dobandit un rol “primordial” in piramida nutritionala (asa cum este vazuta in zilele noastre). Dintre aceste fructe, astazi o sa “discutam” despre nuci deoarece se gasesc cu usurinta pe teritoriul tarii noastre, sunt gustoase si au numeroase proprietati nutritive (antioxidanti, acizi grasi omega 3, proteine, fibre, magneziu, fosfor).

 

 

Acesta este si motivul principal pentru care ar trebui sa consumam zilnic circa 30 de grame de miez de nuca, adica miezul de la 7-8 nuci sau un sfert de cana (o mana – ca si unitate de masura rapida, neomologata).

Pentru a beneficia de toate proprietatile nutritive ale nucilor, trebuie ca acestea sa fie consumate in stare naturala, crude, nu prajite, nu cu sare sau cu alte adaosuri de condimente, nu cu ulei!

Prin prajire nucile isi pierd o parte din proprietatile nutritive, grasimile pe care le contin se oxideaza si de asemenea dobandesc un indice glicemic ridicat (ceea ce duce la ingrasare). Nici sararea acestora nu este indicata deoarece creste retentia de apa si tensiunea arteriala.

Mestecatul indelungat este foarte important, in felul acesta reusim sa atingem senzatia de satietate mai repede (adica consumam mai putine nuci).

Incercati sa nu mancati la aceeasi masa si nuci si alte alimente, ideal ar fi sa le consumati ca si o gustare intre mese; nu depasiti un pumn, aceasta ar fi cantitatea ideala pentru o gustare.

 

Pentru a va face o idee generala asupra importantei nucilor pentru buna functionare a corpului nostru, va voi prezenta cateva dintre beneficiile pe care le aduce consumul zilnic a unui pumn de nuci:

1. Scaderea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare (scade colesterolul rau, tensiunea arteriala se regleaza si astfel se reduce si riscul aparitiei cheagurilor de sange)

2. Reducerea colesterolului (circa 67 de grame pe zi ar trebui consumate conform anumitor studii)

3. Scade cu o treime riscul stopului cardiac

4. Au numeroase grasimi bune, proteine si astfel ajuta in curele de slabire

5. Ajuta la inlaturarea stresului (cauzat si de lipsa complexului vitaminei B)

6. Ajuta la tratarea insomniei (care este cauzata si de lipsa de magneziu din organism)

7. Eficiente in lupta impotriva diabetului de tip II (datorita dilatarii vaselor de sange si a imbunatatirii fluxului sanguin)

8. Ajuta la diminuarea intensitatii durerilor (datorita vitaminei B1)

9. Sunt importante pentru creier: memorie, sistem nervos

10. Ajuta la prevenirea cancerului (continutul bogat de acizi Omega 3, vitamina E, fibre, acid folic, magneziu)

11. Ajuta la sanatatea oaselor, a muschilor, a celulelor si a pielii

12. Ajuta la prevenirea constipatiei (prin fibre)

13. Extrem de importante in procesul de imbatranire (imbunatatesc calitatea pielii, regenereaza si creeaza celule sanatoase)

 

“Reputatia” de fructe care ingrasa si-au castigat-o cu usurinta (vezi clasamentul de mai jos), insa tinand cont de cat de importante sunt din punct de vedere nutritional cred ca ar fi cazul sa “reclasam” aceste fructe in topul preferintelor zilnice.

Clasament caloric per 100 de grame: alunele 707 kcal, nucile 700 kcal, migdalele 690 kcal, caju 630kcal, arahidele 550 kcal.

 

Dieta cu nuci

Inspirata din Dieta Mediteraneana, aceasta varianta a Dietei cu nuci va va permite sa scapati cu usurinta de cateva kilograme intr-o perioada scurta de timp, fara sa va infometati si sa va puneti sanatatea in pericol.

Regula de aur: inlocuirea proteinelor de origine animala cu cele vegetale (de tipul: nuci, alune, migdale, caju).

Urmand acest regim alimentar timp de 3 zile veti reusi sa slabiti pana la 3 kilograme, trebuie doar sa aveti o alimentatie echilibrata. De asemenea trebuie sa limitati portiile de mancare la 250 de grame. Nu urmati acest regim alimentar mai mult de 10 zile!

Variante de meniuri predefinite

Mic dejun: puteti consuma o salata de rosii peste care puneti cateva bucati de nuci (migdale) si putin ulei de masline, alaturi de o felie de paine neagra si un ceai sau o cafea; branza proaspata cu nuci (migdale), alaturi de o felie de paine neagra si un suc natural de portocale, ceai sau cafea; branza de capra, nuci, cateva bucati de ardei sau rosii si o felie de paine neagra.

La pranz puteti manca: un mar, struguri sau curmale alaturi de un pumn de nuci.

Gustarea poate fi formata dintr-o supa de legume; o salata cu iaurt si morcovi, prune sau caise uscate; salata cu spanac, branza si putin ulei de masline.

La cina incercati: o supa de cartofi cu marar, o salata cu ulei de masline, nuci si un pahar cu suc natural de legume (morcov, rosie); o supa de broccoli, o salata de ciuperci cu smantana, nuci, prune, struguri si un suc natural facut din fructe (cirese, capsune); o supa de rosii cu busuioc si o salata orientala (fara ou) si cu un iaurt.

Reguli de baza:

– Nu aveti voie sa consumati carne.

– Fiecare masa trebuie sa insemne o portie de 250 grame.

– Trebuie sa va hidratati corect, se impune consumul a cel putin 1.5 litri de apa plata in fiecare zi.

– Nu aveti voie sa consumati sare, condimente, zahar, dulciuri sau alcool.

 

O alta varianta de meniu predefinit pentru o zi, mult mai stricta, bazata pe fructe si nuci

Micul dejun poate consta in fructe, la alegere. Va puteti orienta spre portocale, grapefruit, capsune, mere, pere.

La ora 10 puteti lua o mica gustare reprezentand un pumn de nuci, alune, migdale, caju.

Pranzul poate fi format tot din fructe la alegere, pe langa acestea si un pumn de nuci.

Gustarea de dupa-masa poate reprezenta un pahar cu suc natural (facut acasa) de mere sau pere.

Cina identica cu pranzul.

 

 

Dieta cu miez de nuca

Daca doriti sa va imbunatatiti memoria sau daca vreti sa va protejati (chiar si curatati) vasele de sange, alegeti cu incredere miezul de nuca. Fiind indicat in tot ce inseamna tratamentul bolilor mintale, a celor cardiovasculare si chiar in tratamentul hipercolesterolemiei, miezul nucii ajunge sa fie un aliment extrem de util pentru o stare de sanatate buna.

Proprietatile miezului de nuca sunt nenumarate, in randurile de mai jos le voi mentiona (pe scurt) pe cele mai importante:

  • ameliorarea si tratarea sterilitatii si a impotentei
  • recomandat persoanelor care sufera de tuberculoza, in mod special cea osoasa
  • recomandat persoanelor anemice
  • recomandat in cazurile de reumatism, artroze, ateroscleroze
  • recomandat persoanelor care au cancer
  • util in tratarea eczemelor, adenitelor supurate si impetigo
  • ajuta la combaterea parazitilor intestinali, cum ar fi tenia

Tinand cont de aceste numeroase proprietati benefice ale miezului de nuca a fost formulata Dieta cu miez de nuca, care presupune consumul zilnic a miezului de la 10 nuci, minim o luna.

Ideal ar fi sa consumati miezul de nuca hidratat, mai exact sa puneti miezul nucilor in apa timp de cateva ore (adica sa il tineti la inmuiat). Dupa ce scoateti din apa miezul nucilor puteti sa ii curatati pielita, care se va desprinde mult mai usor acum.

Veti consuma miezul celor 10 nuci, apoi trebuie sa beti cate un pahar cu suc de fructe sau legume (proaspat stors de voi). Pentru a fi mai usor puteti sa puneti in mixer miezul celor 1o nuci, apoi sa adaugati sucul legumelor sau fructelor si sa mixati bine pana la omogenizare, in felul acesta le veti consuma impreuna.

Dieta cu ulei de nuca

Uleiul de nuca presat la rece are numeroase proprietati tonice, “miraculoase”, sa le zicem asa. Acesta este indicat in:

  • scaderea nivelului colesterolului
  • ateroscleroza si arterioscleroza, artroze, reumatism
  • tulburarile ritmului cardiac
  • disfunctiile endocrine, ale glandei hipofize, insufiecienta renala
  • tulburari ale ciclului menstrual sau cele date de instalarea menopauzei
  • drenarea limfei
  • eczeme, adenite supurate si impetigo

Dieta cu ulei de nuca presupune consumul uleiului de nuca presat la rece. Acesta trebuie consumat dimineata, pe stomacul gol, o lingura de ulei, timp de 9 sau 10 zile in fiecare luna, cateva luni. Pentru a alege corect numarul de luni in care trebuie consumat acest ulei este indicat sa cereti sfatul unui medic de specialitate, depinde foarte mult si de problemele de sanatate pe care doriti sa le tratati.

Atentie: daca suferiti de diferite afectiuni ale stomacului, ficatului sau aveti probleme la nivel gastro-intestinal, evitati consumul acestor fructe sau cereti sfatul unui medic de specialitate. De asemenea daca sunteti alergic la aceste alimente incercati sa nu le consumati!

Sursa foto: bbcgoodfood.com, healthfitnessrevolution.com, dailymail.co.uk, medicalhealthupdates.blogspot.ro