Dieta frantuzeasca: rafinament si bun gust

Cochete, stilate, emanand un aer “nu sunt de nasul tau”, frantuzoaicele ne incanta privirile de fiecare data cand le admiram: fie fata in fata, fie virtual. Nu este usor sa iti mentii reputatia de “femeie fatala”, trebuie sa ai un stil aparte, trebuie sa stii exact care iti sunt atuurile si sa mizezi pe ele. Frantuzoaicele sunt cunoscute la nivel mondial atat pentru felul in care se imbraca si isi aleg accesoriile, cat si pentru felul in care arata. Probabil va intrebati deja cum reusesc sa isi mentina silueta si totusi sa manance atat de multe alimente care au un continut caloric ridicat!?

 

 

Scriitoarea Mireille Guiliano ne explica in cartea “French Women Don’t Get Fat: The Secret of Eating for Pleasure” (“Frantuzoaicele nu se ingrasa: Secretul mancatului pentru placere”) stilul de viata si mentalitatea acestor frumoase femei.

Este foarte important mesajul pe care autoarea incearca sa il transmita prin intermediul acestei carti, mai exact acela ca nu trebuie sa adoptam o dieta restrictiva pentru a ne mentine silueta, ci trebuie sa invatam sa ne schimbam stilul de viata. Respectand in fiecare zi principii alimentare sanatoase si avand un stil de viata echilibrat vom reusi sa aratam exact asa cum ne dorim.

Daca suntem atenti la alimentatia francezilor observam ca acestia mananca diversificat si calitativ. Asadar, nu trebuie sa ne miram cand ii vedem consumand grasimi, dulciuri sau savurand un vin.

Tot ce trebuie sa facem este sa fim atenti la ceea ce consumam, sa ne bucuram si sa savuram fiecare bucata de mancare, sa nu ne grabim si sa transformam in “sarbatoare” fiecare masa.

Foarte multe femei isi doresc sa slabeasca rapid, insa nu tin cont de faptul ca o slabire rapida nu este neaparat una sanatoasa. Trebuie sa invatam sa ne schimbam treptat regimul alimentar si astfel vom reusi sa ne schimbam stilul de viata.

Tinand cont de principiile promovate de scriitoarea Mireille Guiliano (in cartea sa de succes) a fost elaborata Dieta frantuzeasca, un regim alimentar care nu incurajeaza infometarea sau monotonia culinara.

Cele mai importante idei de care trebuie sa tinem cont:

1. Mananca moderat! Nu este indicat sa ne punem in farfurie “gramezi” de mancare, de la masa nu trebuie sa ne ridicam cu “burta plina”. Cantitatile mici sunt recomandate!

2. Mananca pentru gust, nu pentru a obtine senzatia de satietate! Asadar, incercati sa folositi alimente de buna calitate atunci cand gatiti, incercati sa consumati mancaruri extrem de gustoase si de hranitoare. Atunci cand vom consuma mancarea pentru gust nu vom mai simti nevoia sa mancam pana la saturatie.

3. Respecta-te pe tine si felul in care te hranesti! Invatati sa mancati intr-o maniera cat mai eleganta: cu tacamuri, servetele, intr-o atmosfera pe gustul vostru! Nu mancati niciodata in fata televizorului, pe fuga sau in picioare!

 

 

Extrem de important atunci cand incercati sa urmati principiile alimentare promovate de Dieta frantuzeasca: mancati inteligent! Cei trei factori: Placere, Portie, Planificare sunt factorii care rezuma cel mai bine principiul de baza al acestui regim alimentar.

Nu va ridicati niciodata de la masa fiind prea satule sau simtindu-va vinovate de ceea ce ati consumat! Mancati de 3 sau 4 ori in fiecare zi, optati pentru toate categoriile alimentare, chiar si pentru dulciuri sau vin.

Exercitiu propus de specialisti: timp de cateva zile mancati doar alimente care va “trezesc” simturile. Asta inseamna sa folositi alimente de inalta calitate (chiar daca farfuria va fi mai goala, cu siguranta gustul va fi sublim), trebuie sa savurati fiecare inghititura si sa luati fiecare masa intr-o maniera eleganta.

Nu trebuie sa va grabiti atunci cand mancati si nici sa va ganditi la problemele cotidiene! Invatati sa mestecati pe-ndelete, sa apreciati gustul mancarii si sa nu va ridicati de la masa satui.

Hidratarea este extrem de importanta in aceste zile (si nu numai)! Optati pentru a bea cat mai multa apa plata (ajuta si la eliminarea toxinelor).

Nu spuneti “Nu!” miscarii! Nu trebuie sa va surmenati in salile de sport, trebuie doar sa optati pentru plimbari prelungite, pentru mersul cu bicicleta sau cu rolele, pentru exercitii usoare de aerobic sau chiar pentru banalul urcat al scarilor.

Conform studiilor efectuate americanii mananca cu pana la 30% mai mult decat au nevoie in fiecare zi, nu consuma alimente de calitate optand de cele mai multe ori pentru mancaruri de tip fast-food si astfel rata obezitatii este mai ridicata in comparatie cu cea a francezilor (diferenta fiind de 40% la 11%).

Nu trebuie sa va ingrijorati ca veti petrece prea mult timp in bucatarie preparand alimente sofisticate, mancarurile gustoase nu sunt cele care trebuie gatite ore in sir.

In Franta se pune accent pe statul la masa alaturi de cei dragi, pe mancatul incet (chiar si timp de o ora) si intr-o stare de spirit exceptionala, concept de “slow-eating”. Aici mancarea de tip fast-food nu este apreciata (in perioada acestei diete este chiar interzisa) nu doar pentru faptul ca este o adevarata “bomba” calorica, ci pentru ca nu face parte din gastronomia “rafinata”.

Dieta frantuzeasca nu limiteaza consumul niciunei categorii alimentare, fie ca este vorba despre proteine, lipide sau carbohidrati. Trebuie doar sa stim sa optam pentru cantitati mici din fiecare categorie alimentara, sa stim sa mancam doar preparatele care ne incanta papilele si sa facem toate acestea incet, intr-o atmosfera eleganta.

Puteti manca orice va doriti: carne de pasare, peste, legume, lactate, cereale, fructe, deserturi, ulei de masline, vin rosu, trebuie doar sa stiti sa va controlati portiile. Pentru a va fi mai usor sa aproximati: la o masa puteti consuma circa 100 grame de proteine sau cantitatea sa fie de marimea palmei voastre.

 

 

In concluzie, daca va doriti un regim alimentar care sa va ajute sa scapati de kilogramele in plus in doar cateva zile atunci aceasta dieta nu este ceea ce cautati. Aceasta dieta presupune schimbarea felului in care privim mancarea si procesul aferent acesteia, presupune schimbarea stilului de viata si nu are un efect rapid. Asadar, probabil doar dupa aproximativ 3 luni veti observa ca dieta incepe sa isi faca efectul, trebuie sa aveti rabdare.

Partea placuta atunci cand respectati acest regim alimentar este ca nu trebuie sa retineti principii complicate, nu trebuie sa mancati doar anumite alimente, la ore fixe, nu trebuie sa numarati caloriile si nici sa va infometati. Trebuie doar sa mancati diversificat, sa folositi alimente proaspete, sa le gatiti cat mai gustos astfel incat in fiecare zi sa oferiti corpului nutrientii necesari functionarii optime.

Urmand principiile alimentare simple promovate de aceasta dieta veti observa ca nu va veti plictisi, nu veti renunta dupa doar cateva zile si in felul acesta veti putea cu usurinta sa castigati silueta mult dorita. Tineti cont si de faptul ca fiecare dieta care este o “povara” pentru voi inseamna si aparitia efectului de yo-yo dupa finalizarea ei; nu cred ca va doriti sa va chinuiti o perioada apoi sa recastigati cu usurinta kilogramele (sau poate chiar mai mult).