Pe masura ce imbatranim corpul nostru face fata tot mai greu factorilor nocivi la care este supus. Din acest motiv este foarte important sa stim ce trebuie sa facem pentru a imbatrani frumos si sanatos, iar Dieta Mind poate fi solutia. De cele mai multe ori ideea de dieta ne apare ca si o restrictie alimentara severa, o perioada in care trebuie sa renuntam la alimentele preferate si eventual chiar sa ne si infometam. Trebuie insa sa tinem cont ca exista si regimuri alimentare care promoveaza schimbarea alimentatiei spre una mai sanatoasa, schimbare care se poate transforma cu usurinta intr-un stil de viata.
sursa imaginii: ph-online.ro
Ce inseamna Dieta Mind si cum a luat nastere!
Cu siguranta ati auzit deja de Dieta Mediteraneana si de Dieta Dash! Stiti deja ca aceste diete au reusit sa schimbe in bine viata a milioane de oameni din intreaga lume, sa le schimbe perceptia asupra felului in care se hranesc.
Astazi va voi prezenta un regim alimentar care a preluat o parte din obiceiurile sanatoase deja promovate de aceste diete si le-a transformat intr-un nou stil de viata.
Cercetatorii de la Rush University Medical Center (coordonati de profesor doctor Martha Clare Morris) sunt cei “responsabili” cu realizarea Dietei Mind, prescurtarea venind de la Mediterranean-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay.
Dupa cum ii spune si numele, aceasta dieta lupta cu succes impotriva proceselor neurodegenerative care apar odata cu inaintarea in varsta, reusind sa le intarzie si uneori chiar sa le si previna.
Mai exact, au realizat o dieta tinand cont de alimentele care ofera beneficii organismului si le-au eliminat pe cele care ar putea dauna sistemului neurologic pentru ca, sa nu uitam, este o dieta a mintii.
Daca analizam ce au in comun cele doua diete (DASH si Mediteraneana), vom observa ca legumele verzi si fructele oleaginoase (acestea sunt recomandate a fi consumate in cantitati mari), dar si imbunatatirea sistemului cardiovascular si prevenirea declinului cognitiv (in special reducerea progresiei bolii Alzheimer).
Este foarte important sa alegem de fiecare data cele mai bune alimente pentru corpul nostru, sa invatam ca ne putem “dresa” gustul.
Alegand alimentele care ne ofera foarte multi nutrienti buni pentru corpul nostru, toate organele vor functiona corespunzator si nu vom avea probleme cu sanatatea sau cu grasimea in exces.
Dieta Mind ne invata ca exista 15 categorii de alimente pe care trebuie sa le consumam, 10 dintre acestea trebuind a fi consumate in mod frecvent (considerate “hrana creierului”), iar 5 ocazional.
sursa imaginii: huffingtonpost.com
Alimentele pe care trebuie sa le consumam in cadrul Dietei Mind
1. Legumele si vegetalele (cartofi, morcovi, broccoli, conopida, telina, dovlecel, sfecla rosie) trebuie consumate cel putin o portie pe zi.
2. Leguminoasele (soia, naut, mazare, fasole uscata, linte) trebuie consumate cel putin o portie pe zi.
3. Cerealele (orz, orez brun, porumb, secara, ovaz, paine si paste fainoase integrale) trebuie consumate cel putin 3 portii pe zi.
4. Vegetalele cu frunze verzi (salata verde, ceapa verde, spanac, varza, varza de Bruxelles) trebuie consumate 6-7 portii pe saptamana.
5. Fructele si semintele oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune de padure, seminte de in, seminte de susan, seminte de dovleac) trebuie consumate o portie pe zi.
6. Fructele de padure (proaspete sau congelate) (zmeura, capsune, mure, afine) trebuie consumate minim 2 portii pe saptamana.
7. Carnea slaba de pasare (pasare, curcan) trebuie consumata minim 2 portii pe saptamana.
8. Pestele si fructele de mare (pastrav, macrou, somon, ton, creveti, midii) trebuie consumate minim o portie pe saptamana.
9. Uleiul de masline extravirgin trebuie consumat circa o lingurita pe zi.
10. Vinul (este optional) trebuie consumat 150 ml pe zi femeile si 300 ml pe zi barbatii (cantitati maxime).
Alimentele al caror consum trebuie redus in cadrul Dietei Mind:
1. Carnea rosie si mezelurile: maxim de cateva ori pe luna.
2. Produsele prajite si cele de tip fast-food: mai putin de o portie pe saptamana.
3. Untul si margarina: mai putin de o lingurita pe zi.
4. Branzeturile grase: mai putin de o portie pe saptamana.
5. Produsele de patiserie, dulciurile concentrate si bauturile indulcite din comert mai putin de o portie pe saptamana.
In cantitati moderate puteti include in alimentatia zilnica si restul alimentelor pe care nu le regasiti in randurile de mai sus, cum ar fi laptele si produsele lactate, ouale, etc. Incercati insa sa evitati excesul de grasimi saturate si caloriile.
Dupa cum puteti observa se incurajeaza consumul alimentelor vegetale cu frunze verzi si a fructelor de padure si se incearca scaderea consumului alimentelor de origine animala sau a celor rafinate.
In felul acesta veti putea urma cu usurinta Dieta Mind pentru ca va ofera diversitate si nu incurajeaza infometarea.
Beneficiile pe care Dieta Mind le aduce sanatatii
Dieta Mind poate reduce riscul dezvoltarii bolii Alzheimer cu circa 53% la oamenii care o respecta cu strictete si cu 35% la cei care o urmeaza cu moderatie (conform cercetarilor realizate de catre cei de la Rush Memory and Aging Project).
De asemenea, declinul cognitiv la persoanele in varsta poate fi prevenit sau incetinit, la acest studiu au participat 900 de voluntari cu varste cuprinse intre 58-98 ani ale caror obiceiuri alimentare au fost urmarite timp de 4 ani (dietele urmate de acestia fiind Mediterana, Dash si Mind).
Pentru a ne bucura pe deplin de toate avantajele oferite de o alimentatie sanatoasa trebuie sa tinem cont si de exercitiile fizice (minim 30 de minute de miscare pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana), de odihna suficienta si de renuntarea la vicii (fumat, alcool).
Dietele Dash si Mediteraneana sunt regimuri alimentare echilibrate si sanatoase care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea organismului (in special pe cea a sistemului nervos), iar Dieta Mind este in aceeasi categorie cu acestea.
Fiind insa un regim alimentar care nu a fost suficient de mult timp studiat, trebuie sa il urmati doar la recomandarea unui medic de specialitate si sub o atenta supraveghere.
sursa imaginii: evehow.com
Sfaturi utile pentru a include Dieta Mind in alimentatia zilnica
– Invatati sa inlocuiti carnea rosie cu cea de curcan, peste sau fructe de mare
– Ca si surse principale de proteine alegeti leguminoasele, de cel putin 2 ori pe saptamana
– Salatele le puteti asezona cu naut, linte sau alte surse de proteine vegetale
– Iaurtul sau preparatele (salate, paste) le puteti asezona cu fructe sau seminte oleaginoase
– Atunci cand vreti sa sotati legumele folositi uleiurile din plante (masline), nu untul
– In salate renuntati la dressing-urile cumparate din comert si folositi cu incredere otetul balsamic sau uleiul de masline
– Gustarile formate din alimente rafinate le puteti inlocui cu usurinta cu fructele oleaginoase (portiile adecvate sunt de circa 30 grame portia)
– Fructele de padure le puteti consuma atat ca si gustare, cat si ca si masa, trebuie doar sa va diversificati retetele.
Studiu experimental
La sfarsitul anului 2015 o echipa de experti in nutritie, boli cardiovasculare si metabolice de la Centrul pentru Managementul Ponderal Johns Hopkins (Baltimore) si Departamentul de Nutritie al Universitatii din Utah a analizat 38 diete si le-a clasat in functie de cat sunt de sanatoase si eficiente.
Analizati cu atentie pozitiile pe care le-a ocupat Dieta Mind in cadrul acestor clasamente si cu siguranta ii veti intelege importanta.
-Cea mai buna dieta pentru pierderea rapida a kilogramelor – locul 21
-Cea mai buna dieta pentru pierderea kilogramelor – locul 16
-Cea mai buna dieta pentru sanatatea cardiovasculara – locul 5
-Cea mai buna dieta pentru diabetici – locul 4
-Cea mai sanatoasa dieta – locul 3
-Cea mai eficienta dieta – locul 2
-Cea mai usor de urmat dieta – locul 1