Cea de-a noua luna a calendarului islamic este cunoscuta sub numele de Ramadan sau Ramazan si este o sarbatoare extrem de importanta pentru musulmani. In aceasta perioada profetul Mahomed (Muhammad) a primit revelatia coranica si din acest motiv pocainta si sacrificiul vor fi “cuvintele cheie” ale Ramadanului. Timp de 29 sau 30 de zile toata lumea (exceptie facand bolnavii, gravidele, femeile care alapteaza, calatorii sau cei care hranesc in fiecare zi a postului 50 de saraci) trebuie sa tina post negru, de la rasaritul pana la apusul soarelui. In toata aceasta perioada nu se mananca, nu se bea sau fumeaza si nici nu se intretin relatii sexuale, incercandu-se purificarea corpului si a mintii.
Tinandu-se cont de aceasta importanta sarbatoare islamica, un grup de cercetatori de la Universitatea Ebraica din Ierusalim a ajuns la concluzia ca mancatul tarziu nu afecteaza silueta, chiar daca masa de seara este bogata in carbohidrati.
In prima faza poate parea o regula care contrazice tot ceea ce recomanda nutritionistii in zilele noastre, se pare insa ca aceasta metoda de alimentatie a reusit sa ajute numeroase persoane sa scape de kilogramele nedorite.
Persoanele supraponderale care isi doresc sa slabeasca sunt ajutate de acest regim alimentar din perioada Ramadanului pentru ca nivelul de satietate este crescut semnificativ.
Echipa de cercetatori a efectuat un studiu la care au participat 78 de barbati (ofiteri de politie), acestia fiind impartiti in 2 grupe: unii au urmat Dieta Ramadan (au consumat carbohidrati la cina), iar ceilalti au consumat carbohidrati in timpul zilei.
Dupa 6 luni, rezultatul acestui studiu a spulberat asteptarile oamenilor de stiinta: grupul celor care au tinut Dieta Ramadan a reusit sa isi reduca senzatia de foame, sa isi regleze grasimea corporala si a pierdut si din circumferinta abdominala. Tot acest grup a prezentat si imbunatatiri in ceea ce priveste riscurile de inflamare, nivelul lipidelor din sange si a glicemiei.
Acest studiu a fost publicat in “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases Journals” (Jurnalele de Nutritie, Metabolism si Boli Cardiovasculare) si astfel a fost evidentiat inca o data faptul ca persoanele obeze care sunt predispuse sa faca diabet sau boli cardiovasculare sunt avantajate de acest regim alimentar, si anume sa consume carbohidrati spre sfarsitul zilei.
Pentru a intelege mai bine efectele dietei asupra organismului participantilor au fost examinate cu atentie secretiile a 3 hormoni importanti: leptina – hormonul satietatii (nivelul acestuia in sange este de obicei scazut in timpul zilei si ridicat noaptea), grelina – hormonul foamei (invers fata de leptina) si adiponectina – hormonul considerat veriga dintre obezitate, sindromul metabolic si rezistenta la insulina (nivelul acestuia in sange este scazut in cazul celor care au un surplus de greutate).
Asadar, Dieta Ramadan a modificat nivelul hormonilor intr-o maniera favorabila si din acest motiv persoanele care au urmat-o au reusit sa slabeasca mai mult.
In timpul acestui regim alimentar prima masa poate fi servita inainte de rasaritul soarelui (Suhoor), iar cea de-a doua masa dupa apusul soarelui (Iftar), in general alaturi de familie sau de comunitatea locala (adica intr-un mediu familiar).
In principiu, ideea de baza a acestei diete este consumul carbohidratilor la cina. Acestia fiind o sursa importanta de energie vor oferi o senzatie de satietate prelungita si vor influenta producerea hormonilor care sunt asociati cu factorii de risc de atac cardiac.
Din clasa carbohidratilor, putem mentiona: painea, pastele integrale, orezul, boabele de fasole, lintea, mazarea.
Meniuri predefinite
Masa de dimineata (Suhoor): o felie de paine prajita, un castron de terci de cereale cu lapte si un pumn de nuci (nesarate).
Masa de seara (Iftar): lipie cu pui, humus cu salata si una sau doua bucati de baklava.
Suhoor: fulgi de grau cu lapte, o lipie (simpla sau pufoasa), o banana sau un mar.
Iftar: pui cu orez fiert, curry de legume si salata mixta, salata de fructe (cu un singur tip de crema).
Suhoor: un bol de cereale de grau sau muesli, o para sau o portocala.
Iftar: peste la cuptor cu orez sau legume, fidea dulce sau o bucata de jalebi (un desert dulce indian).
Suhoor: branza, o lingurita de gem cu biscuiti sau paine prajita, o mana de fructe uscate.
Iftar: carne de pui sau peste, paste fierte cu legume si o felie de desert simplu.
Voi ce parere aveti in legatura cu acest regim alimentar bazat pe o importanta sarbatoare islamica, Ramadanul? Ati putea incerca o astfel de dieta pentru a scapa de colaceii inestetici?
Sursa foto: www.pinterest.com