Dieta Zen: echilibrul dintre corp si suflet

Budismul, una dintre cele mai raspandite religii si filozofii orientale care fascineaza la un moment dat fiecare minte “luminata”. Este destul de greu, aproape imposibil, pentru un om ca mine si ca tine sa devina “peste noapte” un adevarat calugar budist. Trebuie sa dai dovada de multa ambitie, cunoastere de sine, trebuie sa renunti la tot ce a insemnat viata ta pana in momentul respectiv.

Astazi insa nu o sa va povestesc despre aceasta interesanta religie estica, ci despre un regim alimentar care abordeaza diferit felul in care trebuie sa privim procesul de slabire.

 

 

Analizand alimentatia calugarilor budisti observam ca aceasta este strans legata de perceptia lor de viata, si anume echilibru si armonie cu natura, respect fata de mediul din jur si o viata activa.

Pare atat de simplu, insa trebuie sa dam dovada de foarte multa vointa pentru a avea o alimentatie echilibrata si un stil de viata armonios.

Daca totusi considerati ca sunteti pregatiti pentru a incerca o noua provocare in ceea ce priveste regimul alimentar, astazi o sa va prezint principiile alimentare ale Dietei Zen cunoscuta si sub numele de Dieta Macrobiotica.

Este foarte important ca starea voastra de sanatate sa fie foarte buna, deoarece acest regim alimentar este sarac in proteine si vitamine si poate provoca carente de vitamina A, B12, C sau D, calciu, fier. De aici si pana la a dobandi o anemie nedorita, scorbut, tulburari ale sistemului nervos, probleme cu pielea sau lipsa poftei de mancare, nu este decat un pas (afirma medicii specialisti).

Atentie: nu urmati dieta daca aveti deficit de sodiu sau vitamine sau daca aveti tensiunea arteriala scazuta!

 

 

Aruncand o privire in regimul calugarilor budisti vom observa ca acestia: nu consuma carne pentru a nu rani fiintele vii de pe pamant, consuma cereale la fiecare masa, nu irosesc alimentele si nu consuma alimente procesate sau tratate cu pesticide sau conservanti.

Exista foarte multe reguli, v-am enumerat pe scurt cateva pentru a va face o idee asupra regimului alimentar abordat de catre acestia. Tinand cont de toate aspectele legate de alimentatia calugarilor budisti, doctorul Ishizuka publica in anul 1890 doua carti in care concretizeaza descoperirile de pana atunci (el incerca sa isi trateze afectiunea renala si dermatita).

Dupa moartea acestuia, succesorul sau doctorul Nyoichi Sakurazawa (cunoscut sub pseudonimul de George Oshawa) incearca sa adapteze dieta la viata moderna si integreaza elemente occidentale. A pastrat insa cea mai importanta credinta orientala, cea a principiului antagonic-complementar: Yin (pasiv, inchis, rece, rosu) si Yang (activ, deschis, cald, greu).

Reguli de baza ale regimului Oshawa:

Evitati urmatoarele alimente: carnea rosie, carnea de pui, grasimea animala, produsele lactate, ouale, mancarea care contine aditivi alimentari, chimicale sau indulcitori artificiali, zaharul.

Respectati urmatoarele procente: cereale integrale (40-60%), legume, fructe, muraturi (20-30%), supe-creme si fructe de mare (5-10%), apa, ceaiuri neindulcite din plante (nelimitat).

Asadar, Dieta Zen incearca sa echilibreze cele 2 forte din corpul nostru, incearca sa ne ofere o sincronizare a corpului cu spiritul, sa ne ajute sa avem o alimentatie si o viata sanatoasa.

O varianta a dietei este cea pentru 10 zile, perioada in care veti consuma doar produse alimentare pe baza de cereale (grau, ovaz, orez – fierte), veti obtine o detoxifiere rapida si veti scapa de circa 7 kilograme.

Exista si varianta pentru 14 zile, perioada in care veti reusi sa slabiti in medie 8 kilograme, aveti voie sa consumati orez integral (alimentul de baza) pe care il veti putea condimenta folosind plante aromatice sau piper. In cantitati mici puteti consuma si legume (evitati rosiile si vinetele – sunt yin) si unele fructe (de tipul: mere, citrice, capsune).

 

 

Fiecare imbucatura trebuie sa o mestecati de 50-100 ori, in felul acesta stomacul nu va mai fi nevoit sa digere mult timp mancarea iar senzatia de satietate se va instala mai repede.

Hidratarea se va realiza prin consumul apei naturale si a ceaiului din plante proaspete (eventual ceai verde). Sucurile, cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate deoarece sunt yin.

Optional: in unele variante ale dietei observam ca este permis consumul zilnic a 2 patratele de ciocolata neagra sau un pumn de fructe uscate.

Aveti foarte mare grija: Dieta Zen nu trebuie urmata pentru o perioada mai lunga decat cea indicata, riscati sa dobanditi grave probleme de sanatate! De asemenea nu veti putea urma dieta de mai mult de 2 ori intr-un an!

Cei care au respectat acest regim alimentar au afirmat ca este destul de dificil de urmat in mare parte din cauza monotoniei.

Facand un simplu rezumat, Dieta Zen ne ajuta sa slabim intr-o perioada scurta de timp si sa scapam de toxinele acumulate in organism. Nu vom consuma alimente “pretentioase”, nu necesita preparate complicate, este accesibila oricarui buget, trebuie doar sa dam dovada de foarte multa vointa. Este necesara o stare foarte buna de sanatate si o gandire pozitiva, in caz contrar eficienta dietei poate fi scazuta considerabil.

Daca ati urmat deja acest regim alimentar astept parerile voastre! Ati reusit sa fiti “zen” pana la finalul acesteia?