Dieta pentru fertilitate: tot ce trebuie sa mananci!

In zilele noastre nu mai este chiar atat de usor sa fii mama. Sunt foarte multe femei care incearca luni (chiar ani) de zile sa devina mame si nu reusesc, insa pentru toate acestea exista Dieta pentru fertilitate. Sunt foarte multi factori care impiedica o femeie sa devina mama. Daca eliminam problemele de sanatate, alimentatia si stresul sunt factorii principali care impiedica organismul nostru sa functioneze optim.

 

 

Exista foarte multi specialisti care ne pot ajuta sa devenim mame. Inainte de a apela la acestia ar fi bine sa avem cateva informatii utile despre ce putem face pentru a ramane insarcinate cu usurinta.

Dieta pentru fertilitate nu este un regim alimentar care va impune sa mancati ceva anume, ci este un stil de viata. Daca nu aveti probleme de sanatate si daca sunteti pregatita psihic pentru urmatorul pas din viata, acela de a deveni mamica, atunci cu siguranta trebuie sa faceti cateva schimbari. Daca sunteti deja mamici, puteti citi cateva sfaturi importante despre cum sa slabiti in Dieta dupa nastere.

Incercati sa nu va mai stresati! Stresul este un factor extrem de important pentru sanatate si implicit pentru o potentiala sarcina. Problemele au existat si vor exista, invatati sa le depasiti fara sa va consumati prea mult.

Odihna cat mai multa! O viata echilibrata inseamna si suficienta odihna. Noptile nedormite si surmenajul nu fac bine chiar si celor mai puternice organisme. Incercati sa dormiti cele 8 ore necesare in fiecare seara, in felul acesta creierul si organele voastre vor putea sa se refaca dupa o zi de “munca”.

Pentru a ne imbunatati fertilitatea trebuie sa tinem cont de cateva categorii alimentare care ne ajuta si sa incercam sa eliminam alimentele care ne fac rau.

Din acest motiv va voi prezenta un top al celor mai bune alimente indicate in cazul Dietei pentru fertilitate.

 


sursa imaginii: docnz.org.nz

Reguli importante in Dieta pentru fertilitate

Pentru inceput trebuie sa invatati sa inlocuiti alimentele nesanatoase cu cele nutritive. Alegeti tot timpul alimentele care va ofera cat mai multe vitamine, minerale si fibre si cat mai putine calorii.

Este foarte importanta alimentatia echilibrata! Cea din care lipseste alcoolul, tutunul si cofeina, dar si cea care contine proteinele din surse sanatoase (atat sursa animala, cat si vegetala).

Nu doar proteinele trebuie sa provina din surse sanatoase, ci si grasimile. Opteaza cu incredere pentru grasimile si uleiurile vegetale si incearca sa elimini grasimile de tip “trans” (uleiurile partial hidrogenate). Aceste tipuri de grasimi nesanatoase se regasesc in toate alimentele prajite, in pizza, placinte, biscuiti, covrigei, margarina, dar si in unele alimente sanatoase (carnea de vita, de miel, untura). Sunt recomandate maxim 2 grame de grasimi trans in fiecare zi.

Alimentele vegetale intregi (carora nu le-am indepartat coaja) de tipul: legume si fructe proaspete, fasole, mazare, fructe oleaginoase, cereale integrale, pot fi consumate cu incredere pentru ca ne ofera numeroase vitamine.

Zaharul este daunator sanatatii si implicit fertilitatii deoarece produce rezistenta la insulina si dezechilibre hormonale (producand astfel si infectii vaginale). Invatati sa inlocuiti zaharul cu indulcitorii naturali de tipul steviei, xylitolului, acestia nu modifica nivelul insulinei din corp.

Apa plata consumata zilnic in cantitati cat mai mari este recomandata. De asemenea ceaiurile pot fi considerate surse importante de lichide (aveti insa mare grija sa nu le consumati indulcite cu zahar).

Puteti consuma alimentele crude sau preparate termic usor pentru o perioada scurta de timp, va veti bucura de nutrientii pe care acestea vi le ofera.

Nu petreceti ore in sir in bucatarie pentru a va gati preparate culinare complicate. Faceti mancaruri simple, dar gustoase, folositi cat mai putine ingrediente si incercati sa nu va stresati daca nu puteti sa mancati sanatos chiar tot timpul.

 


sursa imaginii: bembu.com

 

Lista celor mai importante vitamine, minerale si antioxidanti si alimentele in care le regasim!

Acidul folic (sau vitamina B9) se gaseste in ficatul de pui si vita, in spanac, avocado, sparanghel fasole si linte. Trebuie consumat in perioada de preconceptie si in timpul sarcinii deoarece ajuta la dezvoltarea normala a bebelusului.

Fierul: carne de vita (ficat), oua, spanac, tofu, fasole, linte, seminte crude de dovleac, seminte de susan, caise uscate, alune, nuci. Lipsa fierului poate scadea sansele de a ramane insarcinata cu pana la 60%, din cauza lipsei ovulatiei sau a unor ovule mai nesanatoase.

Zincul: cereale integrale, sardine, carne de porc, pasare, vita, nuci, seminte de dovleac.

Vitamina C: legume verzi (broccoli, spanac, ardei), fructe (citrice, pepene, merisoare), fructe de padure, rosii, patrunjel. Creste fertilitatea si restabileste ordinea hormonala, fiind ideal in Dieta pentru fertilitate.

Vitamina D: peste gras, lactate, oua, ulei de ficat de cod, dupa o expunere de circa 20 de minute la soare. Ajuta la echilibrarea nivelului hormonal din corp.

Vitamina E: salate cu frunze de culoare verde inchis, broccoli, spanac, dovleac, morcovi, masline, seminte de floarea soarelui, migdale, papaya, avocado. Antioxidantul protejeaza ovulele si calitatea spermei si este direct responsabil pentru fertilitate.

Vitamina B12 se intalneste in ficat, peste, oua, creveti, scoici, stridii, homari, vita, miel, etc. Este indicata atat pentru femei, cat si pentru barbati, acestora imbunatatindu-le calitatea spermei.

Vitamina B6: somon, cod, ton, curcan, ficat, telina, varza, conopida, broccoli, ardei gras, spanac, banane. Restaureaza echilibrul hormonal si nivelul zaharului din sange, amelioreaza durerile premenstruale si senzatia de greata din timpul sarcinii.

Acidul lipoic: carnea rosie, spanac, cartofi. Acest antioxidant ajuta sistemul reproductiv al femeii si ofera o calitate sporita spermei.

Acizi grasi omega 3: peste, fructe de mare si fructe oleaginoase.

Coenzima Q10: macrou, sardine, heringi, ton, fructe de mare, organe (inima de vita, porc), nuci, ulei de soia. Acest antioxidant ajuta sa functioneze optim fiecare celula din corp, stimuleaza miscarea spermatozoizilor si este buna pentru sanatatea ovulelor; pe masura ce imbatranim aceasta dispare treptat din corp.

 

sursa imaginii: mommyedition.com

Important!

In Dieta pentru fertilitate puteti consuma cu incredere: cereale integrale, avocado, fructe goji, fructele de padure, morcovi, legume verzi si spanac, stridii, laptele si iaurtul nedegresat.

Aveti foarte mare grija la urmatoarele alimente: alcool, cafeina (in cantitati mari), alimentele procesate industrial (cum ar fi carbohidratii rafinati – painea alba, cartofii), grasimile saturate (alegeti-le pe cele mono sau polisaturate: somon, alune, ulei de masline), pestele bogat in mercur, produsele din soia, lactatele nepasteurizate, proteinele de origine animala.

Daca veti tine cont de recomandarile din Dieta pentru fertilitate cu siguranta veti reusi cel putin sa va imbunatatiti starea de sanatate si, de ce nu, fertilitatea. Este foarte important ca orice veti face sa cereti sfatul unui medic de specialitate. Fiecare femeie este unica! Nu trebuie sa ne riscam sanatatea noastra sau pe cea a viitorului copil!