Dieta Ornish, dieta inimii sanatoase

In incercarea de a-si trata pacientii fara interventii chirurgicale si fara prea multa medicamentatie, doctorul Dean Ornish a elaborat un regim alimentar care in zilele noastre ii poarta numele, si anume Dieta Ornish. Aceasta dieta ne ajuta sa castigam lupta impotriva kilogramelor nedorite intr-o maniera sanatoasa, fara infometare. Tot ce trebuie sa facem este sa: mancam mai mult si sa cantarim mai putin (“eat more, weigh less”). Pare destul de greu de crezut, nu-i asa?

 

 

Haideti sa aflam impreuna mai multe despre tot ce inseamna Dieta Ornish!

Cunoscut pentru numeroasele rezultate pozitive pe care le-a avut in inversarile blocajelor arteriale (coronariene), doctorul Ornish a conceput un regim alimentar care ii ajuta pe toti cei care au probleme de tip cardiovascular. Rezultate extrem de bune s-au obtinut si pentru combaterea hipertensiunii arteriale, a diabetului si chiar in reducerea riscului dezvoltarii cancerului (in special al celui de san si prostata).

“Deschiderea inimii” este metoda de tratament care reuseste, fara medicamentatie sau operatie, intr-un an, sa vindece bolile coronariene si ateroscleroza. Daca tratam doar simptomele bolilor de inima riscam ca boala sa reapara chiar in scurt timp, cel mai important este tratarea cauzelor care au produs afectiunea.

Absolvent al “Baylor College Of Medicine” (din Houston), doctorul american a reusit sa schimbe viata pacientilor sai invatandu-i sa-si “deschida inima”.

Inca din anii facultatii acesta a observat ca operatiile nu sunt de cele mai multe ori solutia cea mai buna, pentru ca majoritatea pacientilor reveneau la stilul de viata de dinainte, un stil de viata nesanatos care le si cauzase problemele (mancare grasa, alcool, tutun, putina miscare, mult stres).

Dupa mai multi ani de studii (care au inceput in perioada in care acesta era student – anul 1977) doctorul a reusit sa vindece bolile coronariene (chiar si cele severe) fara interventie chirurgicala si fara medicamente, doar prin schimbarea stilului de viata si a alimentatiei.

 

Mancam sanatos, ne miscam si ne controlam stresul!

A tinut cont de trei idei principale, un fel de reguli de aur pentru Dieta Ornish: controlarea alimentatiei, miscare moderata si controlul stresului.

Cunoscutul doctor a plecat de la ipoteza ca metabolismul nostru functioneaza exact ca in epoca de piatra, chiar daca accesul la hrana s-a schimbat radical. In acea perioada omul nu avea tot timpul acces la mancare si din acest motiv atunci cand o “prindea” stoca intreaga energie sub forma de grasime, pentru perioadele de “post”.

In zilele noastre avem acces la hrana aproape oricand ne dorim, dar trebuie sa tinem cont ca metabolismul nostru a ramas setat pe acumularea oricarui surplus de energie si implicit a depozitelor de grasime.

In concluzie, daca consumam mai putine calorii vom scapa si de kilogramele in plus, mai ales in primele 2 saptamani. Apoi va urma o perioada de stagnare, poate chiar mai mare de o saptamana, perioada in care corpul se va invata cu greutatea dobandita.

Analizand aceste aspecte doctorul a formulat Dieta Ornish putin diferit: daca nu se consuma mai putine calorii dar se mananca fix atunci cand apare senzatia de foame, metabolismul nostru va functiona la fel si isi va mari arderile.

Consumand mai multe fibre alimentele vor fi absorbite de catre sistemul digestiv mai incet, ne vom simti satuli mai mult timp si vom manca portii mai mici.

 


sursa foto: comologia.com

 

Consumam alimente bogate in fibre cu putine grasimi si slabim sanatos!

Planul sau alimentar pentru Dieta Ornish este unul extrem de simplu: trebuie sa consumam alimente care sunt bogate in fibre si care au putine grasimi. Aceste alimente ne vor ajuta sa scapam de kilogramele nedorite si ne vor ajuta sa ne pastram sanatatea.

Nu trebuie sa ne mai calculam caloriile consumate zilnic, trebuie doar sa invatam sa consumam in mod inteligent alimentele. Vom adopta un stil de viata sanatos care ne va ajuta sa ne recapatam energia si silueta.

Este interesant faptul ca daca consumam carbohidrati complecsi acestia nu ne vor creste nivelul de zahar din sange si vom evita si declansarea celebrului efect de reingrasare, cel de yo-yo.

*Puteti afla mai multe despre studiile doctorului Dean Ornish si citindu-i cartea “The Spectrum” (an 2007), celebrul medic fiind si fondatorul unui institut pentru medicina preventiva, dar si cel care incearca sa schimbe perceptia oamenilor asupra sanatatii si siluetei.

sursa foto: amazon.com

*Dieta Ornish a castigat in anul 2014 premiul pentru cea mai buna dieta de slabit cu efect asupra sanatatii cardiovasculare, premiul a fost desemnat de catre U.S. News.

In cadrul Dietei Ornish alimentele au fost impartite in cateva categorii alimentare, tocmai pentru a sti ce trebuie sa consumam, in ce cantitati si cand. Simplu si eficient, evitam tot ce inseamna alimente procesate si carne si incercam sa ne axam mai mult pe alimentatia de tip vegetal (asemanator cu Dieta vegetariana).

Alimentele pe care le putem consuma de fiecare data cand ne e foame, pana cand ne saturam:

-legumele
-cerealele integrale
-fructele (orice fel)
-leguminoasele (fasole, naut, linte, mazare)
-verdeturile

Alimentele pe care trebuie sa le consumam cu moderatie:

-lactatele degresate (laptele si iaurtul degresat, smantana cu continut scazut de grasimi, albusul de ou, branza fara grasimi)
-produsele care au un continut scazut de grasimi sau cele degresate, pe care le gasim in comert (chiar daca nu contin prea mult zahar)

Alimentele pe care trebuie sa le evitam:

-carnea (de orice tip) – daca nu puteti renunta la carne incercati sa consumati cat mai putina
-orice preparat comercial care contine mai mult de 2 grame de grasime per portie
-uleiurile si produsele pe baza de grasimi (cum ar fi sosurile pentru salate, margarina)
-nucile si semintele
-avocado
-maslinele
-produsele lactate (nu cele fara grasimi)
-zaharul si alimentele care contin mult zahar (mierea, fructoza, melasa, siropul de porumb)
-alcoolul

 

Este important sa optam pentru portii mici, in acest fel senzatia de satietate se va instala mai repede fara sa consumam mai multe calorii. Reducand numarul de calorii si de grasimi vom reusi sa slabim cu usurinta, fara sa ne infometam.

Miscarea este importanta!

Nu trebuie sa uitam ca in toata aceasta perioada exercitiile fizice vor fi liantul dintre alimentatie si un corp sanatos. Asadar, recomandarea doctorului in Dieta Ornish este sa facem cel putin 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi, de intensitate moderata. Sau putem opta pentru o ora de miscare de trei ori pe saptamana, depinde de preferintele fiecaruia.

 

Nu uitati de stres! Eliminati-l pe cat posibil!
Extrem de importanta este si eliminarea stresului cotidian, iar pentru acest lucru putem opta cu incredere pentru yoga, psihoterapie, masaj si de ce nu meditatie.

In cadrul Dietei Ornish meditatia este recomandata, aceasta fiind un fel de “hrana pentru suflet”, iar cineva care este implinit interior nu va simti nevoia sa se refugieze in mancare.

Pentru diferite persoane schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila, chiar imposibila. Aceste persoane trebuie sa constientizeze insa ca nu pot slabi fara sa faca anumite sacrificii, care pot parea drastice la inceput insa care vor deveni suportabile atunci cand kilogramele nedorite vor continua sa dispara.

Dieta Ornish poate fi considerata un regim alimentar destul de rigid pentru ca nu ofera foarte multe optiuni alimentare si este destul de dificil de urmat pentru o perioada lunga de timp.

Vegetarienii sunt oarecum avantajati de aceasta dieta, iar cei care isi doresc sa slabeasca sanatos vor fi multumiti de rezultatele obtinute.