Cum ar fi sa ne intoarcem la obiceiurile din prima epoca a istoriei omenirii, mai exact la epoca pietrei cioplite sau paleolitic? Am putea urma regulile unei alimentatii primitive in zilele noastre? Ar fi eficienta Dieta Paleo in prezent ? Haideti sa incercam sa aflam impreuna tot ce inseamna acest regim alimentar! Daca ne gandim la modul in care traiau primii oameni putem spune cu siguranta ca totul s-a schimbat. Omul s-a schimbat in functie de natura si a schimbat-o pe aceasta la randul lui.
Observam ca in zilele noastre oamenii sunt din ce in ce mai bolnavi, mai sedentari si au tot mai multe probleme cu greutatea. Alimentatia, stresul, lipsa miscarii si a somnului sunt cu siguranta factorii “vinovati” de problemele enumerate mai sus.
Putem oare sa ne intoarcem la obiceiurile “primitive” pentru a ne recastiga sanatatea si silueta?
In epoca de piatra oamenii aveau o silueta de invidiat pentru ca erau obligati sa isi procure hrana, de obicei prin vanatoare sau cules (vanatorii si culegatorii), mancau doar ce le oferea mediul inconjurator, faceau foarte multa miscare, stateau in aer liber si dormeau suficient.
Tinand cont de obiceiurile oamenilor care traiau in epoca de piatra a fost formulata Dieta Paleo, un regim alimentar care ne permite sa scapam de kilogramele nedorite si care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi (eficienta pentru bolile de inima, cancer, diabet, osteoporoza, obezitate, depresie).
Nutritionistul american Loren Cordain este cel care propune Dieta Paleo in anul 2010, tinand cont de studiile efectuate de diversi cercetatori inca din anul 1970 (organismul reactioneaza mai bine la alimentatia preistorica, studii care au contribuit si la elaborarea celebrelor diete Atkins sau Dukan).
Acesta este si cel care ne sugereaza sa scapam de tot ce inseamna alimente nesanatoase (sa ne facem un fel de curatenie in bucatarie) si sa optam doar pentru cele naturale.
Important: Dieta Paleo mai este cunoscuta sub denumirile de Dieta Paleolitica, Dieta Omului Pesterii, Dieta Epocii de Piatra, Dieta vanator-culegator.
sursa imaginii: thepaleodiet.com
Ce inseamna de fapt Dieta Paleo?
Nu trebuie sa va fie frica de acest nou stil de viata, nu trebuie sa incepeti sa vanati sau sa culegeti si sa traiti in pestera, trebuie doar sa incercati sa va axati mai mult pe alimentele care se foloseau in acea perioada.
Veti incepe sa mancati mai putin (atat ca si diversitate, cat si ca si cantitate), va veti simplifica alimentatia (tinand cont de componentele de origine animala si de plante), veti face mai multa miscare si va veti odihni suficient.
Daca consumati alimente sanatoase veti observa ca veti avea suficienta energie sa va desfasurati activitatile zilnice, suficienti nutrienti, antioxidanti si vitamine.
Veti scapa de tulburarile digestive, de obezitate si chiar de diabet pentru ca veti consuma suficiente fibre si veti fi mai supli si mai sanatosi.
Urmand Dieta Paleo veti consuma carne (pui, curcan, rata, peste), oua, fructe proaspete sau in coaja lemnoasa, legume (crescute fara ingrasaminte, naturale), seminte.
Alimente permise: carne slaba, fructe de mare, vegetale (incercati sa evitati fasolea verde, mazarea, cartofii – cele bogate in amidon), fructe (de sezon, eventual sa aiba si un continut scazut de zahar), grasimi sanatoase (ulei de masline, din seminte de in, de peste, de canola, de nuci), nuci si seminte.
Alimente interzise: leguminoase, cereale, lactate, amidon, alcool.
Cu o destul de mare usurinta, fara sa va dati metabolismul peste cap, veti reusi sa slabiti pana la 30 de kilograme in doar 6 luni.
Principiile de baza pentru Dieta Paleo
Eliminati alimentele care pot provoca inflamatii in organism. Veti elimina tot ce inseamna produse procesate si ambalate (acestea contin aditivi, zahar, sare, conservanti si cauzeaza numeroase afectiuni si inflamatii), lactatele, dulciurile rafinate, cerealele (acestea pot irita intestinul contribuind la balonare si colon iritabil).
Consumati vegetale, doua treimi din farfurie. In perioada acestei diete trebuie sa mancati doua treimi vegetale, iar restul: o portie de proteine (carne de marimea podului unei palme), o portie de grasimi sanatoase (de tipul celei din avocado) si un fruct.
Nu trebuie sa mai numarati caloriile! Puteti manca orice doriti, in orice cantitate, dar trebuie sa tineti cont de regula de mai sus (cea de-a doua). Daca veti respecta aceasta regula nu veti mai simti senzatia de foame, iar poftele de dulce sau de sarat pot fi taiate cu un fruct sau o masa de proteine si legume.
Consumati masa de seara la micul dejun! Prima masa a zilei este extrem de importanta, asadar incercati sa ii oferiti corpului substantele nutritive de care are nevoie pentru a face fata solicitarilor cotidiene. Este indicat sa mancati o portie de carne, un burger, in detrimentul unei mese usoare, iar seara puteti consuma o salata din legume sau un fruct.
Permiteti-va sa “trisati” o data pe saptamana! Nu trebuie sa va fortati atunci cand va schimbati regimul alimentar, pentru ca in felul acesta va veti plictisi foarte repede. Invatati sa va rasfatati o data pe saptamana cu dulcele preferat (cum ar fi cateva patratele de ciocolata neagra) sau cu un pahar de vin.
Fiind saraca in carbohidrati, Dieta Paleo seamana din punct de vedere a aportului de nutrienti cu Dieta Ketogenica: 30-50% grasimi, 20-35% proteine si 20-40% carbohidrati.
sursa imaginii: thepaleodiet.com
Este foarte importanta si miscarea, in special cea in aer liber (pentru ca in felul acesta vom beneficia de soare si vom asimila vitamina D atat de importanta). Incercati sa va puneti in miscare toti muschii, chiar daca nu faceti exercitii fizice epuizante, incercati sa nu consumati alcool sau sa fumati. Si extrem de important, invatati sa dormiti suficient, in felul acesta corpul se reface si poate lupta mai bine cu orice afectiune.
Inainte de a urma Dieta Paleo este indicat sa cereti sfatul unui medic de specialitate si sa va faceti un set de analize pentru a vedea daca vi se potriveste. In cazul in care suferiti de pancreatita, litiaza biliara sau orice afectiune care nu va permite sa digerati corect grasimile (in special cele de origine animala) incercati sa nu urmati aceasta dieta.
Trebuie sa stiti ca in zilele noastre nu mai putem manca ca si in paleolitic, in concluzie urmarea acestei diete poate fi extrem de dificila. Putem insa sa “imprumutam” obiceiurile alimentare sanatoase promovate de Dieta Paleolitica si sa incercam sa ne orientam spre un stil de viata diferit.