Dieta flexitariana: un stil de viata sanatos, usor de urmat!

In lupta cu kilogramele in plus Dieta flexitariana ocupa un loc fruntas. Pentru ca este flexibila si axata pe un consum preponderent de legume si fructe, aceasta dieta devine un stil de viata pentru majoritatea celor care o urmeaza. Nu trebuie sa va ganditi ca veti renunta definitiv la carne, atunci cand urmati acest regim alimentar. Trebuie doar sa reduceti consumul acesteia, iar rezultatele in ceea ce priveste sanatatea si silueta nu vor intarzia sa apara.

 

Cum a luat nastere Dieta flexitariana?

Asa cum am scris si in randurile de mai sus, este un regim alimentar semi-vegetarian. A fost conceput de nutritionista Dawn Jackson Blatner, a carei carte care promoveaza principiile acestei diete a fost publicata in anul 2009.

In anul 2015 Dieta flexitariana este incadrata pe pozitia a zecea in topul celor mai sanatoase regimuri alimentare. Ocupa pozitii fruntase si la alte categorii (usor de urmat, ideala pentru diabetici, slabire).

Termenul “flexitarian” a fost obtinut prin asocierea cuvintelor “flexibilitate” si “vegetarian”. Incepand cu numele dietei ne dam seama si de principiul de baza.

Pe langa faptul ca vom reusi sa ne mentinem silueta, vom putea si sa prevenim boli care sunt cauzate de alimentatia nesanatoasa si care pot duce chiar si la deces. Cum ar fi bolile cardio-vasculare, diabetul, obezitatea sau cancerul.

Destul de multe studii ne atentioneaza asupra faptului ca un consum redus de carne ar putea sa ne creasca speranta de viata cu cativa ani. Sa nu uitam ca dietele care incurajeaza un consum preponderent de alimente de origine vegetala sunt apreciate pentru beneficiile aduse sanatatii.

In cadrul Dietei flexitariene, pentru a slabi, o femeie are nevoie de circa 1500 calorii pe zi, iar un barbat de 1800-2000. Se recomanda in jur de 300 calorii la micul dejun, 400 la pranz, 500 la cina, iar cele 2 gustari sa aiba fiecare cate 150 calorii.
Care sunt principiile de baza ale regimului flexitarian?

Nu este greu de urmat, pentru ca nu trebuie sa ne infometam sau sa renuntam definitiv la carne. Trebuie doar sa adoptam principii alimentare sanatoase si sa reducem consumul de carne. Adica sa ne axam pe alimente de origine vegetala.

Nu vom fi obligati sa ne numaram caloriile, nici sa renuntam la categorii alimentare. Doar vom alege mai mult legume si fructe si ocazional carne.

Sursele de proteine: ideal ar fi sa fie de origine vegetala: tofu, soia, linte, naut, mazare, fructe oleaginoase, chiar si oua. Cand alegem surse proteice pe origine animala, trebuie sa ne axam pe carne slaba de pui, curcan, peste gras. In cantitati moderate.

Fructele si legumele pot fi consumate cu incredere, chiar si ca si gustari, chiar si in stare congelata sau conserva. In medie circa 50% din alimentatia zilnica trebuie sa fie formata din fructe si legume.

Cerealele pot fi consumate echilibrat. Se recomanda varianta integrala a acestora: grau integral, orez brun, secara, hrisca, quinoa, mei, sorgul. Cerealele vor reprezenta sursa de carbohidrati necesara.

Lactatele sunt permise si ele. Ideal ar fi sa consumam lapte degresat sau semi-degresat, branzeturi, lactate fermentate, chiar si laptele de soia. Putem consuma de 2-3 ori pe zi. Cu moderatie avem voie sa consumam dulciuri. Trebuie sa tinem cont ca ar fi bine sa fie preparate in casa, ca sa stim exact ce contin. Dar trebuie consumate cu moderatie.

Ierburile aromatice si condimentele, in stare proaspata sau uscata, alaturi de semintele oleaginoase, uleiurile vegetale si otetul balsamic pot fi folosite pentru a da savoare mancarurilor preparate.

Nu uitati, regula de aur pentru orice corp sanatos si silueta gratioasa: miscarea! Si in cazul Dietei flexitariene se recomanda exercitiile fizice de intensitate moderata.