Tot ce trebuie sa stim despre dieta cu avocado

Fructul de avocado (Persea Americana) poate fi considerat unul minune, luand in calcul atat beneficiile cat si unicitatea compozitiei acestuia. Se numara printre fructele exotice bogate in grasimi si sarace in carbohidrati. Prin “grasimi” ne referim aici la cele sanatoase (mononesaturate) care sprijina metabolismul uman, alaturi de fibre. Micronutrienti precum potasiu, o serie de vitamine din grupa B, vitaminele E si K se regasesc, de asemenea, in acest aliment. Mai este denumit “para aligatorului”, crusta sa dura fiind considerata asemanatoare cu pielea aligatorului.

 

 

Cultivat pe scara larga dar cu origini in Mexic si Guatemala, cel mai frecvent soi intalnit este “Hass avocado”, eticheta asociata cu numele postasului Rudolph Hass care in anii 1930 a cultivat pentru intaia oara avocado chiar in curtea proprie.
Cum ne poate ajuta fructul exotic?

Fiind o importanta sursa de calorii, nutritionistii recomanda introducerea lui in dieta alimentara a fiecaruia, completand-o pe aceasta din urma cu diverse activitati sportive, odihna de calitate si evitarea alcoolului. Atractive pentru consumul regulat al fructului sunt, totodata, aroma delicata si textura sa consistenta si cremoasa. Avocado echilibreaza nivelul insulinei din sange si stimuleaza arderea grasimilor nesanatoase. Colesterolul este reglat in limita valorilor considerate “normale”, nivelul testosteronului creste (favorizand si dezvoltarea musculaturii), absorbtia vitaminelor devine mai rapida iar toate aceste tendinte ofera pielii si parului un aspect de invidiat.

Cum intrebuintam avocado?

Sugestiile de servire sunt nenumarate, astfel ca oricine poate opta pentru savurarea acestuia in forma dorita.
Fructul consumat intreg este varianta cea mai accesibila prin care ii putem furniza organismlui necesarul zilnic de calorii. Guacamole este preparatul pe baza de avocado despre care, probabil, cu totii am auzit. De asemenea, adaugat la majoritatea tipurilor de salate fresh, le transforma pe acestea intr-un adevarat cocktail de sanatate. Sub forma de piure, din fruct putem obtine shake-uri delicioase. Evitand pe cat posibil tratamentul termic, avocado este pretios si in deserturi sau ca pasta tartinabila.
Cu actiune puternic hidratanta, uleiurile extrase din avocado sunt utilizate pe scara larga in industria cosmetica.

Principalele beneficii ale fructului:

– scade tensiunea arteriala, reducand riscul de boli cardiovasculare;
– previne instalarea cancerului mamar si de prostata;
– incetineste imbatranirea;
– stimuleaza acuitatea vizuala si scade semnificativ predispozitia catre afectiuni oftalmologice;
– este adjuvant in tratamentul psoriazis-ului;
– in stomatologie si reumatologie isi dovedeste actiunea efecienta pentru diferite diagnostice cum ar fi osteoartritele si parodontozele.

Esential este, prin urmare, sa nu evitam prezenta avocado-ului consumat cu moderatie in preparatele de zi cu zi. Vom constata imediat cum ajungem sa ne simtim energizati, capabili sa ne concentram atentia mult mai usor si sa rezistam in fata eforurilor fizice sustinute.
Oboseala musculara, in mod miraculos, se va diminua si vom fi nerabdatori sa ne implicam in activitati dintre cele mai interesante si placute.
“Cu avocado sa intinerim!”, asta e tot ce ne dorim.